Drobiowa jaglanka Papaja
Składniki:
* pojedyncza pierś z kurczaka ok. 250 g
* szpinak (brykiet) ok. 400 g
* czosnek 1 ząbek
* cebula 1 szt.
* pomidory suszone 3 - 4 szt.
* słonecznik 3 garstki
* sezam 3 garstki
* pietruszka pół pęczka
* suszona żurawina 1 garstka (dodaje potrawie słodyczy)
* przyprawy do smaku: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, pieprz cayenne, majeranek, zioła prowansalskie, kolendra
* olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Porcja dla 2 - 3 osób.
Sposób przyrządzenia:
1.Kaszę jaglaną ugotować (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami do smaku (w moim przypadku są to: przyprawa do kurczaka, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie), obtoczyć w sezamie i słoneczniku.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Przygotowaną pierś z kurczaka podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie zdjąć z ognia.
5. Na tą samą patelnię wsypać cebulę z czosnkiem i smażyć aż się zarumieni.
6. Następnie dodać szpinak i doprawić przyprawami do smaku (w moim przypadku są to: sól, pieprz cayenne, kolendra, zioła prowansalskie, pieprz).
7. Pokroić suszone pomidory i żurawinę na mniejsze kawałki, a także posiekać pietruszkę.
8. Dorzucić przygotowaną pierś z kurczaka wraz ze słonecznikiem i sezamem, który został oraz suszone pomidory i żurawinę.
9. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę i kaszę jaglaną.
10. Wymieszać.
Porcja dla 2 - 3 osób.
SMACZNEGO :)
..................................................................................................................................................................
OCENA: Jest to danie nadzwyczaj sycące ze względu na jego główny składnik, czyli kaszę jaglaną. Trzeba o tym pamiętać nakładając porcję na talerz :)
Według mnie i mojego chłopaka jest to ciekawe połączenie różnych smaków. Szpinak z żurawiną i suszonymi pomidorami to jedno
z naszych ulubionych połączeń. Należy także podkreślić, że jest to danie dosyć szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Polecam :)