Serek wiejski w zimowej otoczce
Składniki:
* 2 średniej wielkości jabłka
* garść żurawiny (rodzynek)
* 1,5 łyżki miodu
* 2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
* odrobina masła (oleju)
Porcja dla dwóch osób.
Porcja dla dwóch osób.
Sposób przyrządzenia:
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Żurawinę kroimy na drobne kawałeczki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka wraz z żurawiną.
4. Smażymy aż jabłka zmiękną.
5. Serek wiejski łączymy z miodem i przyprawami, dokładnie mieszając.
6. Dodajemy do niego gorącą zawartość patelni, odsączając uprzednio tłuszcz.
GOTOWE :)
................................................................................................................................................................
OCENA: Przepis wypatrzył mój chłopak i po delikatnej jego modyfikacji często gości u nas w roli kolacji. Uważam, że jest to przekąska godna polecenia, ponieważ zaspokaja nasze zapotrzebowanie na słodycze oraz wbrew pozorom jest sycąca. Cynamon wraz z kardamonem są miłym akcentem smakowym, jak i zapachowym na zimowy wieczór. Polecam :)