Słodka Tarta

17:05 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

CIASTO:
* 200 gram mąki pszennej
* 50 gram mąki żytniej
* 1 żółtko
* 50 ml wody
* 100 - 120 gram masła (margaryny)
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cukru

KREM:
*1,5 szklanki mleka
* 0,5 szklanki wiórek kokosowych
* 25 - 30 gram cukru (można również użyć stewii, ksylitolu)
* kilka kropel olejku waniliowego
* 0,5 szklanki mąki pszennej
* 50 gram masła (margaryny)
* jagody, maliny, borówki, jeżyny do posypania

Sposób przyrządzenia:

CIASTO:
1. Mąkę łączymy z posiekanym drobno masłem.
2. Dodajemy żółtko, wodę oraz proszek do pieczenia.
3. Słodzimy.
4. Wszystkie składniki energicznie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
5. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
6. Po tym czasie wykładamy nim formę.
7. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika (bez termoobiegu) na 25 - 30 minut.

KREM:
8. Do garnka wlewamy mleko, słodzimy je.
9. Mieszamy i dosypujemy mąkę.
10. Zogotowujemy, ciągle mieszając do momentu powstania masy budyniowej.
11. Garnek zdejmujemy z ognia i dosypujemy wiórki kokosowe.
12. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
13. Do garnka dodajemy pokrojone masło.
14. Miksujemy (w moim przypadku blenderujemy) całą masę do momentu połączenia się wszystkich składników.
15. Na gotowy, kruchy spód wykładamy masę budyniową.
16. Całość dekorujemy owocami.
GOTOWE :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Uwielbiam tartę. Jej kruchy spód i masa kremowa świetnie się ze sobą łączą. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że zaspokoi każdego łakomczucha. Co tu dużo pisać, takie połączenie to NIEBO W GĘBIE! :) Spróbuj, a słodka tarta zacznie częściej pojawiać się w Twoim domu.

0 komentarze :