Wiewiórka

11:00 Unknown 0 Komentarze

Składniki:

* 3 duże jabłka
* 4 jajka
* 3/4 szklanki brązowego cukru (ksylitolu, stewii itp.)
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki orzechów
* 1 łyżka miodu
* 1/4 szklanki rodzynek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
* 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:
1. Miksujemy jajka z cukrem i miodem.
2. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. Wlewamy olej.
3. Wszystko miksujemy do uzyskania zbitej, lepkiej masy.
4. Orzechy, czekoladę oraz rodzynki drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
5. Jabłka kroimy w grubą kostkę.

6. Część jabłek od razu dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką.
7. Wsypujemy pozostałe jabłka i dalej mieszamy.
8. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 1 godzinę.
10. Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 10 - 15 min.

SMACZNEGO :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Wiewiórka jest takim MUST HAVE każdej naszej jesieni!!! Razem z moimi siostrami uwielbiamy ją robić. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje wybornie :) Jeżeli miałabym wskazać smaki, które kojarzą mi się z jesienią, to byłby właśnie jeden z nich :D W tym roku razem z Kają postanowiłyśmy sprecyzować ilość użytych składników i podzielić się z Wami naszym przepisem :) Jeżeli uwielbiasz połączenie orzechów, jabłek oraz rodzynek, to koniecznie musisz spróbować Wiewiórki! Polecam :)

0 komentarze :