Duże Rafaello (bez pieczenia)

11:48 Unknown 0 Komentarze


Składniki:


Moje składniki
* 2 opakowania herbatników (polecam pełnoziarniste np. Bonitki z Biedronki)
* 160 gram margaryny
* 50 gram (pół szklanki) mąki pszennej
* 50 gram (pół szklanki) mąki żytniej
* 1 cukier wanilinowy (16 gram)
* 70 gram cukru brązowego (można również użyć np. cukru ze stewii)
* 150 - 200 gram wiórek kokosowych
* 3 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:

1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier brązowy (zamiennie stewię). 2. Mieszamy i dosypujemy oba rodzaje mąki. (może być tylko jeden rodzaj mąki)
3. Zagotowujemy, ciągle mieszając do momentu powstania masy budyniowej.
4. Garnek zdejmujemy z ognia i dosypujemy 100 gram wiórek kokosowych.
5. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Do garnka dodajemy pokrojoną margarynę.
7. Miksujemy (w moim przypadku blenderujemy) całą masę do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
8. W kwadratowej formie (ewentualnie na połowie dużej blaszki) rozkładamy 12 herbatników.
9. Wykładamy na nie część masy budyniowej, dokładnie rozsmarowujemy.
10. Ponownie układamy herbatniki i przekładamy je masą budyniową. Czynność powtarzamy dwukrotnie tzn. po zakończeniu będziemy mieć 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu.
11. Całość posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto zaraz po przyrządzeniu
12. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
13. Ciasto możemy podawać po około 2 godzinach, jednak najlepiej podawać je następnego dnia. Herbatniki nasiąkną wówczas masą.


SMACZNEGO :)
...............................................................................................................................................................
OCENA: Ciasto Rafaello zadebiutowało u nas w styczniu podczas obrony inżynierskiej Szymka. Wówczas był to przepis wzięty z internetu. Teraz po lekkich modyfikacjach proporcji składników m.in. ilości cukru i margaryny postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ponadto do jego wykonania nie potrzebujemy ani piekarnika ani miksera, wystarczy nam blender. Ciasto pomimo zmniejszenia przeze mnie ilości cukru nadal jest słodkie, więc można by było jeszcze zmniejszyć ilość cukru. Jednak z drugiej strony po to robi się ciasto, żeby zaspokoić nasze potrzeby na słodkości.
     Uważam, że warto podjąć próbę jego wykonania, ponieważ jest ono wyśmienite w smaku. Ja na pewno będę je jeszcze wykonywać nie jeden raz, więc może komuś z Was uda się na nie trafić podczas wizyty u nas w Krakowie. Polecam :)

Ciasto inżynierskie Szymka :)

0 komentarze :