Makowiec bezglutenowy

11:27 Aleksandra Janus 0 Komentarze


Składniki:

* 200 gram maku mielonego
* 4 jajka
* 3 - 4 łyżki miodu
* 1 - 1,5 szklanki mleka kokosowego
* 1 szklanka mąki kokosowej
* 3 łyżki masła
* 1 - 1,5 łyżki cynamonu
* 3/4 szklanki rodzynek, żurawiny
* 0,5 - 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich
* 1 duże jabłko
* szczypta soli
* 3 paski gorzkiej czekolady (do polewy)
* wiórki kokosowe do posypania

Sposób przyrządzenia:
1. Mleko podgrzewamy w garnku. Dodajemy miód i masło.
2. Dosypujemy mak, bakalie oraz cynamon.
3. Czekamy do momentu, aż mak wchłonie całe mleko i zdejmujemy garnek z palnika.
4. Dosypujemy mąkę kokosową i wszystko razem dokładnie mieszamy.
5. Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do masy makowej.
5. W misce ubijamy na sztywno same białka z solą.
6. Żółtka dodajemy do masy makowej.
6. Delikatnie, małymi porcjami dodajemy ostudzoną masę do ubitych białek i mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do prostokątnej/okrągłej foremki i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
8. Pieczemy około 40 - 45 minut, aż ciasto przyrumieni się od góry. Po tym czasie ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
9. Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej dodając niewielką (2 - 3 łyżki) ilość wody bądź mleka kokosowego.
10. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Kolejny deser w wersji bezglutenowej! Jeżeli tak jak ja uwielbiasz makowce to na pewno to ciasto przypadnie Ci do gustu. Nie ma tu żadnego, zbędnego suchego spodu, sama masa makowa <3 Jabłka, rodzynki oraz orzechy idealnie wzbogacają smak ciasta oraz jego strukturę. Natomiast polewa czekoladowa zdecydowanie osłodzi Ci ten deser. Każdy kto spróbował w te święta makowca w wersji bezglutenowej potwierdził, że jest ono niebanalne i godne polecenia! Spróbuj, nie pożałujesz :)

0 komentarze :