Zupa dyniowa jesienną porą

16:43 Unknown 0 Komentarze




Składniki:

* 1 kg dyni
* 2 marchewki
* 2 małe cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka soli
* 1 łyżeczka pieprzu
* 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

1. Obieramy dynię i usuwamy z niej wszystkie pestki.
2. Kroimy ją na małe kawałki.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
4. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w drobną kostkę.
5. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy wszystkie warzywa.
6. Lekko podsmażamy, stale mieszając przez ok. 3 - 4 minuty.
7. Wszystko zalewamy ok. 3 szklankami wody, tak aby przykryć warzywa.
8. Przyprawiamy.
9. Gotujemy do momentu, kiedy wszystkie warzywa staną się miękkie.
10. Całość rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
11. Dodajemy gęstego jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy.


SMACZNEGO :)
..............................................................................................................................................................
OCENA: Uwielbiam zupy krem <3 Są bardzo rozgrzewające i sycące. Idealne na jesienne popołudnia, czy zimne wieczory. Zupę dyniową możemy podawać z pietruszką i grzankami. Sprawdzi się jako przystawka, obiad a nawet kolacja na ciepło. Jest ona lekko słodka, ale dzięki przyprawom nabiera również wyrazistości. Przyrządzałam ją po raz drugi, ale wiem że tej jesieni nie będzie to ostatni raz. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Gorąco polecam :)

0 komentarze :