Bułeczki z jagodami

09:13 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 0,5 litra mleka
* 0,5 szklanki cukru
* 7 dag drożdży
* 1 kg mąki
* 0,5  kostki masła (margaryny)
* 3 jajka
*szczypta soli
* jagody
*cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia:

1. Białko z 1 jajka zostawić do smarowania bułeczek.
2. Mleko z cukrem zagotować i zostawić do wystygnięcia.
3. Dodać resztę składników.
4. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie bez problemów odchodzić od miski.

5. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
6. Formować bułeczki dodając do środka jagody i około 0,25 - 0,5 łyżeczki cukru pudru.

7. Wierzchnią część bułeczek posmarować białkiem.
8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
9. Piec je przez około 30 - 35 minut.
10. Gotowe bułeczki oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
..............................................................................................................................................................
Ocena: W sezonie na jagody nie mogło u mnie zabraknąć bułeczek drożdżowych. Są one bardzo proste w wykonaniu, a świetnie urozmaicą każdą przekąskę. Wydaje mi się, że nie muszę ich jakoś szczególnie reklamować, bo z tego co zauważyłam to każdy ich wyczekuje. Przepis zaczerpnięty z notatek mojej mamy. Polecam :)

0 komentarze :