Pancakes z morelami i sosem miodowym

11:06 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 3 szklanki mąki
* 3 jajka
* 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
* 1 szklanka mleka
* 70 g masła
* 60 g cukru pudru
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 morele

Sos:
* 2 łyżki miodu
* 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Sposób przyrządzenia:

1. Do garnka wsypujemy wszystkie sypkie składniki i je mieszamy.
2. Dodajemy jajka, jogurt, mleko oraz (najlepiej roztopione) masło.
3. Wszystko dokładnie mieszamy (blenderujemy).
4. Placuszki smażymy na suchej patelni do momentu ich zarumienienia.
5. Z podanej ilości składników wychodzi ich całkiem sporo.

6. W miseczce łączymy składniki na sos.
7. Gotowe placuszki przekładamy sosem i dekorujemy owocami.

SMACZNEGO :)
..............................................................................................................................................................
Ocena:  Jest to lekka modyfikacja przepisu z książki Damiana Kordasa. Świetny pomysł na słodki, wakacyjny obiad. Oprócz moreli świetnie sprawdzą się tutaj borówki, jagody, truskawki, maliny, a nawet wiśnie. Podczas wakacji jest wiele możliwości dekorowania placuszków. Zamiast serka można również użyć nutelli czy dżemu, jednak dla diabetyków wersja z jogurtem i miodem będzie najkorzystniejsza. Placuszki przyrządziłam wraz z moimi siostrami. Każda z nas uważa, że są pyszne i warte swoich kalorii :) Przepis jest prosty, szybki, a do tego tani w wykonaniu. Polecamy :)

0 komentarze :