Placuszki jogurtowe na śniadanie

11:49 Unknown 3 Komentarze


Składniki:

250 g jogurtu typu greckiego
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru brązowego
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* truskawki
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* olej do smażenia
* polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do dekoracji


Sposób przyrządzenia:

1. Do garnka/miski dodajemy jogurt, jajka oraz olej.
2.Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
4. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
5. Truskawki kroimy w plasterki.
6. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
7. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy pomiędzy placuszkami.
8. Pamiętamy o tym, że placuszki podczas smażenia będą rosnąć.
9. Dodajemy po dwa plasterki truskawek na każdą sztukę.
10. Gdy placuszki podrosną i lekko się zarumienią przewracamy je na drugą stronę.
11. Smażymy do zarumienienia się, pamiętając o tym, żeby nie przywierały do patelni.
12. Dekorujemy czekoladą oraz wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO :)
..................................................................................................................................................................
OCENA: Uważam, że królowanie truskawek w czerwcu jest zdecydowanie uzasadnione :) Kocham truskawki i pomimo tego, że czerwiec kojarzy mi się z sesją, to jednak te owoce czynią go bardziej przyjemnym miesiącem. Trzy tygodnie temu pokazałam Wam wersję obiadową (klik), a dzisiaj pokusiłam się o pomysł na śniadanie. Placuszki jogurtowe są bardzo sycące, a do tego stosunkowo lekkie. Na pierwszym zdjęciu przedstawiłam Wam całkowitą ilość, jaka wyszła z podanych składników. Może nie powinnam się przyznawać, ale razem z moim chłopakiem byliśmy tak łakomi, że za jednym podejściem zjedliśmy je wszystkie. Na pewno dopiszę je do mojego przepiśnika. Polecam :)


3 komentarze :