Tarta ze szpinakiem

09:37 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 200 g mąki pszennej
* 50 g mąki żytniej
* 1 żółtko
* 50 ml wody
* 100 - 125 g masła
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli, pieprz
* 250 g szpinaku (w moim przypadku był to szpinak mrożony)
* cebula
* 1 garść suszonej żurawiny
* 3 - 4 suszone pomidory
* 2 ząbki czosnku
* przyprawy: bazylia z suszonymi pomidorami, oregano, papryka słodka
* 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego
* ser żółty (do posypania)
* pestki dyni (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

CIASTO:
1. Mąkę łączymy z posiekanym drobno masłem.
2. Dodajemy żółtko,wodę oraz proszek do pieczenia.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Wszystkie składniki energicznie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
5. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
6. Po tym czasie wykładamy nim formę.
7. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika (bez termoobiegu) na 20 - 25 minut.

FARSZ:
8. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni.
9. Kiedy cebula zrobi się szklista dodajemy szpinak.
10. Żurawinę i suszone pomidory drobno kroimy.
11. Dodajemy do szpinaku.
12. Całość przyprawiamy i dodajemy jogurt.
13. Na podpieczone ciasto wylewamy farsz i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.
14. Pod koniec pieczenia całość posypujemy startym serem.


GOTOWE :)
.............................................................................................................................................................
OCENA: Według mnie tarta jest dobrym przykładem ciasta, które można podawać za równo na słono, jak i słodko. Szymek także to potwierdza, ponieważ bardzo lubi tartę ze szpinakiem. Jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu. Ostatnio zmodyfikowaliśmy trochę przepis dodając kurczaka. Także można eksperymentować do woli :) Ja na pewno za niedługo będę testować ją na słodko i wtedy ocenię, którą wersję tarty bardziej lubię.
     Uważam, że sprawdzi się jako obiad, czy kolacja na ciepło. Polecam :)

0 komentarze :