Pierogi z mięsem

17:50 Unknown 0 Komentarze



Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 0,5 - 1 szklanki ciepłego mleka
* 0,5 łyżeczki soli
* 1 duża cebula
* 250 gram mięsa mielonego
* 1-2 ząbki czosnku
* pieprz, sól, majeranek
* olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
2. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli.
3. Dodajemy mięso mielone.
4. Wszystko doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
5. Całość podsmażamy.
6. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.
7. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
8. Mąkę mieszamy z ciepłym mlekiem i solą. Mleko dodajemy stopniowo!
9. Wyrabiamy ciasto.
10. Jeżeli zbytnio przykleja się do rąk, podsypujemy je mąką.
11. Ciasto ma być miękkie i lekko kleiste.
12. Gotowe ciasto dzielimy na części, które cienko rozwałkowujemy.
13. Wycinamy szklanką kółka na pierogi.
14. Napełniamy ostudzonym farszem i zaklejamy.
15. Gotowe pierogi (małymi ilościami) wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
16. Po wypłynięciu gotujemy około 5 - 7 minut.

Z podanych składników wychodzi około 25 sztuk pierogów.


SMACZNEGO :)
............................................................................................................................................................
OCENA: Widoczne na zdjęciach pierogi są moimi pierwszymi, w pełni samodzielnie wykonanymi pierogami. Tak, tak wiem, dosyć późno robię niektóre rzeczy po raz pierwszy, no ale jak się odkrywa pasję do gotowania dopiero w wielu 20 lat to tak już niestety bywa :) Tak czy inaczej jestem z nich bardzo dumna. Były bardzo smaczne i pomimo tego, że zrobiłam ich około 50 sztuk to i tak szybko sobie z nimi poradziliśmy. Dzięki temu, że zamiast wody dodawałam do ciasta mleka pierogi wyszły bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Palce lizać :) Są one łatwe w wykonaniu, jednak potrzeba trochę czasu na ich ulepienie.


0 komentarze :