Kompot z jabłek

19:22 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 1 kg jabłek (najlepiej jakaś słodka odmiana)
* cukier brązowy do smaku (w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć słodki kompot)
* woda
* 2 - 3 goździki
* 1 -2 gwiazdki anyżu
* 2 - 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:

1. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Nie obieramy ich ze skórki, ponieważ posiada ona wiele cennych witamin.
2. Wkładamy je do większego garnka i zalewamy wodą.
3. Wrzucamy goździki, anyż oraz cynamon.
4. Dosładzamy opcjonalnie cukrem. Możemy to również zrobić po przyrządzeniu kompotu, kiedy jeszcze będzie gorący.
5. Gotujemy bez przykrycia, aż do miękkości owoców.
6. Zdejmujemy z ognia.
7. Kompot odstawiamy na około 1 - 1,5 godziny w celu wyciągnięcia z jabłek i przypraw jeszcze     większej ilości smaku.
8. Jabłka możemy odcedzić lub pozostawić.
9. Przestudzony kompot przechowujemy w lodówce!



Smacznego :)
..................................................................................................................................................................
OCENA: Kompot - napój tak bardzo popularny w dzieciństwie, przynajmniej moim :) Teraz zastąpiony przez napoje gazowane, soki, czy w najlepszym wypadku wodę mineralną. Taki pospolity, a coraz rzadziej spotykany. Kiedy postanowiłam go zrobić myślałam, że będzie to wymagało większego nakładu pracy, a tu wystarczyło pokroić jabłka, zalać je wodą i ugotować. Nic prostszego :) Jest bardzo smaczny
(o czym nie muszę Was przekonywać), prosty w przygotowaniu i zdrowy. Możemy go wykonać z jabłek, śliwek, wiśni, truskawek, czy nawet z rabarbaru. Każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam :)

0 komentarze :