Babeczki na słono

13:21 Unknown 0 Komentarze


Składniki:

* 150 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej
* 0,5 szkl. mleka
* 1/3 szkl. oleju
* 250 g mrożonego szpinaku
* 1 jajko
* 1,5 - 2 garstek pestek dyni
* 1 garstka suszonej żurawiny
* 3 - 4 pomidory suszone
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki soli
* 0,5 łyżeczki czosnku
*  1,5 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
* pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
2. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy mleko, olej i jajko.
3. Dokładnie mieszamy.
4. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki.
5. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pestki dyni i żurawinę.
6. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
7. Masę przekładamy do foremek.

8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 - 40 min.

SMACZNEGO :)
..............................................................................................................................................................
OCENA: Uważam, że babeczki ze szpinakiem są świetnym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne :) Jednakże nie dla każdego. Mój chłopak twierdzi, że babeczki muszą być na słodko, przez co ich słona wersja nie do końca mu posmakowała.
     Ja, jako diabetyk mogę stwierdzić, że są one świetną alternatywą na śniadanie, ponieważ nie podnoszą zbyt gwałtownie cukru, a dają uczucie sytości. Sprawdzone na własnej skórze, nie powodują skoków cukru!

0 komentarze :